Marti, gigantul auto Dailmer a pus fundatia unei fabrici Mercedes aproape de capitala statului rus, Moscova. Acest eveniment reprezinta prima mare investitie pe care un constructor auto strain o face in Rusia dupa aplicarea sanctiunilor economice asupra acestui stat.

Constructorul german a afirmat ca noua fabrica va incepe sa produca toate vehiculele dezvoltate pe platforma E-class din anul 2019. Toate modelele, inclusiv celebrele GLE, GLC, GLS, vor fi construite in fabrica de la periferia Moscovei in viitorul apropiat.

In februarie, Daimler a declarat ca va investi peste 250 de milioane de euro in aceasta afacere. Expertii in economie mondiala afirma ca acest prim pas al unui investitor strain important va da tonul unui val de investitii majore pe teritoriul Rusiei. Desi acum 3 ani aceasta a fost lovita de o serie de sanctiuni economice severe din partea comunitatii internationale ca si raspuns la invazia Ucrainei, Rusia da semne de crestere economica in anul 2016 si in primele luni ale anului 2017.

Conform lui Markus Schaefer, membru al biroului de administratie Mercedes-Benz, decizia de a investi intr-o fabrica noua a survenit in urma unei discutii intre liderii concernului Daimler si Guvernul rus. Tot el a afirmat ca aceasta decizie are sens din mai multe puncte de vedere, principalul fiind faptul ca Rusia reprezinta unul dintre cei mai importanti clienti ai marcii.

Marile concerne auto au privit statul rus ca fiind unul dintre cei mai importanti clienti ai lor, pana in anul 2014 cand au fost aplicate sanctiunile economice asupra lui. Spre deosebire de anul 2012, vanzarile de masini noi s-au injumatatit, iar faptul ca insasi gigantul auto General Motors a plecat din Rusia in 2015, a lovit foarte tare in cifra de vanzari auto pe teritoriul rus.

Desi vanzarile de Mercedes-uri noi in Rusia a scazut cu 11 procente pe anul 2016, expertii afirma ca cifra de autovehicule Mercedes-Benz, noi, vandute va creste datorita fabricii noi.  Aceasta investitie va crea peste 1000 de noi locuri de munca si va produce aproximativ 20.000 de autovehicule pe an.

Se observa deja demersuri pe care alti giganti auto le fac pentru a calca pe urmele Daimler, zvonindu-se ca Volkswagen va demara campanii noi si agresive de promovare si marketing.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.